Padel is de snelstgroeiende sport in Europa. Fun gegarandeerd!

Na de realisatie van de vernieuwe accommodatie in 2018 was TPV De Dassenburcht een van de eerste tennisverenigingen in Zuid-Limburg die tennis en padel aanbood aan haar leden. 

Naast 8 tennisbanen hebben we inmiddels ook 4 padelbanen zodat zowel bestaande als potentiële leden kunnen kennismaken met deze leuke, dynamische racketsport. 

Oorsprong

Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s! Padel is in Spanje en Zuid-Amerika razend populair en begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen. Je speelt het als dubbelteam op een veld dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk.

De padelkooi

Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner (20 bij 10 meter om precies te zijn) en met een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Er bestaan zowel binnen- als buitenbanen. TPV De Dassenburcht heeft 2 buitenbanen met LED-verlichting.

Materiaal

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. Net als tennisrackets zijn padelrackets te koop in verschillende prijsklassen, uiteenlopend van zo'n € 50 tot € 300 (voor meer info, zie de video Hoe kies je een padelracket (Engelstalig)).

De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is iets kleiner. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen.

De vereniging heeft padelrackets (en -ballen) aangeschaft die leden (en niet-leden die via Meet&Play een baan boeken) kunnen voor € 2,50 per boeking kunnen huren.

Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel in principe hetzelfde. Er bestaan uiteraard schoenen die specifiek voor padel zijn ontwikkeld, maar je kunt ook padel spelen met tennisschoenen die geschikt zijn voor gravel en/of kunstgras.

Spelregels

De spelregels van padel lijken veel op de spelregels van tennis, maar er zijn natuurlijk wel wat verschillen.

Je moet de bal eerst achter de servicelijn laten stuiten voordat je 'm vanaf heuphoogte – altijd onderhands dus – serveert. De bal moet net als bij tennis over het net en in het servicevak van de tegenstanders worden geslagen.

Een groot verschil is dat je de bal in de rally na de stuit tegen de glaswand of het hekwerk mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan (maar wel voordat deze de grond raakt). Ook dit mag weer via de glaswand en dat levert vaak verrassende rally’s op.

Het scoresysteem is identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.

In dit filmpje worden de spelregels kort uitgelegd.

 

Filmpjes

Bekijk de onderstaande filmpjes voor een impressie:

Wat is padel?
Tennissen in een kooi: padel verovert Nederland

Bureau Sport: Meedoen met...Padel-speler Marcel Boogaart
Padel = Fit met je vrienden
Padel, ook voor de jeugd!
Padel op topniveau: World Padel Tour 2019
Een paar punten uit dameswedstrijden op de World Padel Tour 2020