Bespeelbaarheid padelbanen

Banen vegen na het spelen

Omdat onze padelbanen behoorlijk intensief worden gebruikt, is het belangrijk om na elke partij de baan te vegen, zodat het ingestrooide zand weer naar boven komt en wordt verdeeld. Dit is nodig om de mat in goede conditie te houden. Wanneer dit niet gebeurt, slijt de kunstgrasmat sneller en krijgen algen en mos kans zich te nestelen in de padelmat, wat tot gladheid en dus blessures kan leiden.

Sleep na het spelen de baan met behulp van de grote borstel die is bevestigd aan het hekwerk naast de baan. Doe dit van buiten naar binnen, in steeds kleinere vierkanten.

We zien dat veel padelspelers helaas nalaten om na het spelen de baan te vegen. Het is in ieders belang om dit wel te doen, dus let hier a.u.b. op!

Baanverlichting

Leden kunnen zelf de baanverlichting aan- en uitdoen. Hoe je dat doet, lees je hier. Laat nooit de baanverlichting onnodig branden. Ben je de laatste die de padelbaan gebruikt en komt er niemand na je? Schakel dan de LED-verlichting uit voordat je het park verlaat.

Let op: om geen hinder voor de omwonenden te veroorzaken, moet de baanverlichting om 23.00 uur sowieso UIT.

Padel spelen in de winter

Padel kan in principe het hele jaar door worden gespeeld, maar winterse omstandigheden kunnen de bespeelbaarheid van de padelbanen wel beïnvloeden. Kort samengevat kan er NIET worden gespeeld bij: sneeuw, ijzel, rijp en opdooi na een langere vorstperiode.

Bij winterse omstandigheden worden de banen mogelijk tijdelijk uit het baanreserveringsysteem gehaald. Dat betekent dat ze dan gesloten zijn en niet mogen worden bespeeld. Kijk steeds op de website en/of in de KNLTB ClubApp of de banen open zijn. Het kan zijn dat reeds gereserveerde banen alsnog moeten worden gesloten. Alle personen die op de baanreservering staan, krijgen in dat geval per e-mail bericht van de annulering.

Om fysiek letsel en eventuele schade aan de padelbanen te voorkomen, worden leden uitdrukkelijk verzocht deze richtlijnen op te volgen !

De tekst gaat verder onder de afbeelding.


Vorst

Kunstgras is vorstbestendig tot lage temperaturen, want de PE-vezel kan goed tegen vorst. Het kunstgras van de padelbaan wordt door betreding niet beschadigd, maar met zand ingestrooid kunstgras wordt door de vorst wel hard en glad. Dit kan gevaarlijk zijn bij het spelen en risico op letsel inhouden. Evalueer daarom goed de veiligheid voordat je na (nacht)vorst de baan op gaat. Houdt de vorst langdurig aan en dringt deze diep in de onderlaag, dan worden de banen mogelijk alsnog tijdelijk gesloten in verband met opdooi.

Sneeuw

Bij sneeuw mogen de banen niet worden bespeeld. De gevallen sneeuw moet op natuurlijke wijze verdwijnen. Voorkom dat de mat wordt beschadigd of dat de infill wordt verplaatst door sneeuwschuiven.
Spelen op een besneeuwde baan is slecht voor de mat omdat spelers de sneeuw in de mat en het instrooizand lopen. Het duurt dan ook langer dat een besneeuwd en bespeeld veld na het intreden van de dooi weer bespeelbaar is. De baan is bij sneeuw dus niet bespeelbaar.

IJzel

IJzel is regen die bevriest zodra het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich dan een ijslaagje waardoor het oppervlak glad wordt. IJzel verdwijnt vaak binnen een paar uur, maar kan soms langer blijven liggen. De baan is glad en daardoor niet bespeelbaar.

Rijp

Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel langer blijven liggen. Hierdoor is de baan glad, wat extra gevaar voor blessures oplevert. Daarom is een berijpte baan niet bespeelbaar.

Opdooi

Na een langere vorstperiode is de ondergrond bevroren en vormt deze een dikke, harde laag. Als de toplaag gaat dooien, kan het smeltwater van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage; het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag. Dit heet opdooi. Dit leidt tot gladheid en dus blessuregevaar. De baan is bij opdooi daarom niet bespeelbaar.